Återkommande
Skicka sidan Skriv ut PDF
text om lions marknad.
Senast uppdaterad ( MĂ„ndag 07 juni 2010 17:11 )
 
Skicka sidan Skriv ut PDF

Klinte Marknad – En traditionsenlig Marknad.

Återigen Ă€r det dags för Ă„rets Klintehamns Marknad. Efter en lĂ„ng och torr sommar sĂ„ kĂ€nns det onekligen som en befrielse nĂ€r mörka moln tornar upp sig utanför Karlsöarna och ett uppfriskande vĂ€stanvind gör oss pĂ„minda om att hösten Ă€r i antĂ„gande. Helt andra dofter ger sig till kĂ€nna och kroppen börjar sĂ„ sakta stĂ€lla in sig pĂ„ att Ă„terigen överleva en Ă„rstidvĂ€xling som stĂ„r i stark kontrast till sommarens lĂ€ttjefulla tillvaro.

Vad kan inte dÄ vara mer vÀlkommet Àn ett besök pÄ Klinte Marknad med dess traditioner. Njuta av folklivet och trÀngseln mellan stÄnden. KÀnna doften av nygrillat lamm frÄn grillglöden borta vid stationparken. Se barnens förvÀntansfulla ögon dÀr det stÄr i den ringlande kön till karusellen. Imponeras av mÄngfalden och utbudet frÄn de 300 utstÀllarna som sökt sig till Klintehamn marknadsdag. En dag som betyder mycket för mÄnga i Klintehamn. Marknaderna pÄ Gotland har en lÄng och rik tradition med anor frÄn 1800 talet. Som kontrast till den anrika marknadstraditionen kan vi se hur stora shoppingcenter vÀxer upp lÀngs stÀderna runt om i Sverige. Stressade storstadsbor tillbringar allt mer fritid i dessa köpcenter i en stÀndig jakt efter tillfredsstÀllelse. DÄ Àr det skönt att ströva omkring pÄ marknadsdagen och uppleva den fylliga atmosfÀren som bara en marknad ute pÄ den GotlÀndska landsbygden kan erbjuda.

Att just marknaderna pÄ Gotland Àr sÄ vÀlbesökta och uppskattade kan sÀker hÀrledas till en stark bondetraditionen dÀr sjÀlvhushÄll och byteshandel var en vÀsentlig del av tillvaron. Framför allt sÄ har nog marknaderna, nu som förr, en stor social betydelse dÀr ovÀntade och kravlösa möten sker mÀnniskor mellan. Givetvis Àr det ocksÄ ett tillfÀlla att göra ett och annat fynd Àven om det inte Àr det viktigaste anledningen till ett besök pÄ marknaden.

Klinte Marknad 2008 Årets upplaga av Klinte Marknad arrangeras som vanligt av IK Tjelvar och Ă€r den 35:e marknaden i följd sedan ”nystarten” 1973. Sedan ett antal Ă„r tillbaka samarbeta IK Tjelvar och Klintehamns IK för att bredda och sĂ€kerstĂ€lla marknadens framtid.

Marknaden Àr ett betydelsefull och viktig arrangemang för hela bygden och ett vÀlkommet ekonomiskt tillskott sÄvÀl för föreningarna som för företagen i Klintehamn. IK Tjelvar har ansvar för utstÀllarna/knallarna dÀr bokning och myndighetstillstÄnd Àr en viktig del som sköts av Marie Pettersson pÄ IK Tjelvars kansli. Klinthams IK ansvarar för Tivolit vilket omfattar personal, kontrakt med tivolit, ekonomiska uppgörelsen med tivoliarrangörerna etc.

Trenden som varit de senaste Ă„ren med ökat antal utstĂ€llare, eller ”knallar” som de gĂ„r under i marknadssammanhang, Ă€r fortsatt positiv. Samtliga utstĂ€llningsplatser Ă€r i skrivande stund fullbokade, med undantag pĂ„ nĂ„gra fĂ„ fasta stĂ„nd. Peter Pans Tivoli har som vanligt med sig de senaste attraktionerna och som vanligt ett uppskattat inslag pĂ„ marknaden. Utöver attraktionerna med Tivolit kan marknadsbesökarna i Ă„r Ă€ven fĂ„ ta del av följande aktiviteter:

Agility - Klinteortens Hundungdom tÀvlar med sina vÀldresserade hundar. Plats: JÀrnvÀgsparken bakom IK Tjelvars kansli Tid: Varje heltimma under marknaden med börja kl 11.00

Linedance – Duktiga linedanceamatörer frĂ„n Klintehamn kommer att visa upp sina konster för marknadsbesökarna.

HĂ€st & Vagn – Nordsvensk hĂ€st med tillhörande gammal hĂ€stvagn kommer att köra

Oxe Allsvinn – Den numera vĂ€lbekanta oxen Allsvin kommer att promenera runt pĂ„ marknaden. Ulf Ahlquist Marknadsansvarig

 

 IK Tjelvar

Senast uppdaterad ( MĂ„ndag 01 december 2008 15:59 )